5 bin yılı aşkın bir süredir farklı yerleşimlere ev sahipliği yapan ve çeşitli medeniyetlere tanıklık eden Manisa antik kent, son yıllarda gerçekleştirilen kazılar sayesinde tarihin derinliklerinden önemli ipuçları sunmaya devam ediyor. Lidya, Pers, Helenistik, Roma, Bizans ve diğer pek çok kültürün izlerini taşıyan bu antik kent, arkeologlar için büyük bir hazine niteliği taşıyor. Antik kentte gerçekleştirilen kazılarda ise daha önce tespit edilemeyen yeni bir fay hattı tespit edildi.
Bu yıl antik kentte yapılan kazılar özellikle erken Roma İmparatorluğu dönemine ait evlerde yoğunlaştı. Bu evlerde yapılan kazılarda, M.S. 7. yüzyılda yaşanan büyük bir depremin izleriyle karşılaşıldı. Depremin kentte meydana getirdiği yıkımın kalıntıları, evlerin taban ve duvarlarında ortaya çıkan yarık ve çatlaklar aracılığıyla açığa çıktı. Bu durum, o dönemde yaşanan doğal felaketlerin etkilerini ve antik kentin nasıl etkilendiğini açıkça gözler önüne serdi.
Restorasyon Çalışmaları Fay Hattı Nedeniyle Dikkatli Bir Şekilde Yapılıyor
Antik kentte yürütülen araştırma ve inceleme çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nicholas Cahill, “M.S. 7. yüzyılda meydana gelen depremin izlerine dair kesin kanıtlara ulaştık. Yerde belirgin çatlaklar bulunuyor ve kentteki sütunlar yerlere yıkılmış durumda. Hatta o dönemde şehri restore etmeyi bıraktıklarını görebiliyoruz. Antik kentte kazı çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda depremin etkilerini de izlemekteyiz. Her zaman gelecekte olası bir depremin antik kenti nasıl etkileyebileceğini göz önünde bulundurarak restorasyon adımlarımızı atmaktayız” şeklinde ifadeler kullandı. Bu bölgede ortaya çıkan bu yarıklar bölge halkının paniğe kapılmasına da neden oldu.
[…] Manisa’da Fay Hattı Tespit Edildi! […]