Bazı aileler, bebeklerinin ismini seçerken sorun yaşamazken, birçoğu için bu konu büyük bir krize dönüşebilir. Aile büyüklerinin istekleri, yakınların önerileri ve eşler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle isim konusu içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde, bu sorunu yaşayanları dinledik ve Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ile bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmak için yapılması gerekenleri konuştuk.
Bazı çiftler çocuk sahibi olmaya karar verdikleri anda bebeğin ismini belirlerken, bazıları arasında ise eşler arasında anlaşmazlık yaşanır. Anneanne, babaanne, dede gibi aile büyüklerinin ya da eşlerin isim konusunda baskı yapması da tartışmalara yol açabilir.
Elbette son karar anne ve babaya aittir, ancak aile büyüklerini kırmak istemeyen, eşi ve ailesi arasında sıkışan ve kendi istediği ismi ısrarla savunan eşler nedeniyle anlaşmazlıklar oldukça yaygındır.
MÜDAHALELERİ NASIL YÖNETMELİ?
Uzm. Psk. Ceylan Şekerci’ye özellikle aile büyüklerinin dahil olduğu isim bulma sorunu yaşayan ebeveynler için sürecin nasıl sağlıklı bir şekilde yönetilebileceğini sorduk.
Her insanın hayatında isminin büyük bir önem taşıdığını, anne baba adaylarının çocuklarına isim koyarken farklı bir süreçten geçtiğini ve bazı çiftlerin bu konuda önceden karara vardıklarını, ancak ailelerin sürece dahil olmaya çalışmasıyla durumun zorlaştığını belirtti. Şekerci, bunun nedenlerini şu şekilde açıkladı:
“Toplumumuzda, önceki kuşağın isimlerinin torunlara verilmesi hâlâ yaygın bir gelenektir. Ataerkil aile yapısı da bu düzeni destekler niteliktedir. Ataların isimlerinin verilmesi, büyüklere olan saygı, onay beklentisi, karşı tarafı memnun etme isteği veya atanın fiziksel ve kişisel özelliklerinin bebeğe aktarılması gibi bilinçaltı isteklerden kaynaklanıyor olabilir.”
İsimlerin zaman zaman popülerlik kazanmasının, hoş kulağa gelmesinin ve anlamının ebeveynlerde heyecan uyandırmasının, isim seçiminde önemli faktörler olduğuna dikkat çeken Şekerci, eşlerin kendi aralarında isim konusunda uzlaşamadığında veya geniş aile baskısının farklı isimleri gündeme getirdiğinde, çocuğa isim koyma sürecinin oldukça karmaşık ve can sıkıcı bir hal alabileceğini ifade etti.
Tabii ki özünde, isim verme hakkı anne ve babaya aittir. Hem aile dinamikleri açısından hem de hukuksal açıdan durum böyledir. Ancak geniş ailenin fertleri, anne babanın çocukları için seçtiği ismi onaylamayabilir, kullanmayabilir, kendi istedikleri isimle çocuğa seslenebilirler. Bu durumun üstü kapalı gerginlikler yaratabileceğine dikkat çeken Şekerci, anne babanın büyüklerini kırmamak, üzmemek, sinirlendirmemek için çocuklarına istemedikleri bir ismi koymalarının, büyüyen sorunlara yol açabileceğini vurguladı ve şunları ekledi:
“Aile büyüklerinin baskıcı, otoriter olduğu aile sistemlerinde sadece isim koyma konusunda değil, sadece eşleri ilgilendiren pek çok konuda sorun çıkma olasılığı yüksektir. Sınırların geçirgen ve ihlal edilebilir olduğu, kişilerin kendi düşünce ve duygularını ifade etmekten çekindiği aile yapılarında bu durum, sosyal ve psikolojik boyutta bazı sorunlara da zemin hazırlayabilir.”
SAKİN VE UZLAŞMACI BİR DİLLE KARARINIZI AÇIKLAYIN
Şekerci, anne, baba ve aile büyüklerinin isim konusunda fikir ayrılıkları yaşadıklarında neler yapılması gerektiği hakkında da şunları söyledi:
“Anne babanın birbirini destekleyen bir duruşla ve sakin ve uzlaşmacı bir dille kararlarını açıklamaları gerekir. Aile sistemi kendi içinde bir bütündür ve kendine has dinamikleri vardır. Geniş aile ya da sosyal çevreden gelen farklı baskılar veya beklentilerin yaşantıyı istenmeyen doğrultuda yönlendirmesine izin vermemek, sistemin sağlamlığı açısından önemlidir.”
İlk yorum yapan siz olun